Nummeroverdracht of portering - praktisch

Nummeroverdracht of portering - praktisch

Nummeroverdracht of portering

De klant beslist zijn nummers over te dragen naar Fonzer. Vaak kan je er niet eenvoudig vanuit gaan dat de nummers op de factuur van de huidige provider ook diegene zijn die je integraal mag overdragen. Dit zorgt namelijk soms voor afgekeurde porteringen, foutieve porteringen en soms zelfs tot volledig verlies van diensten zoals TV, Internet en eventuele andere diensten die de klant momenteel lopen heeft bij zijn huidige provider. Het niet correct indienen van het porteringsdocument leidt maw vaak tot weigering en dus uitstel van porteringen, frustraties bij de eindklant en een hele hoop vragen bij de reseller. Dit document is opgemaakt om verduidelijking te brengen bij de nummerporteringen zodat bovenstaande zaken (in veel gevallen) vermeden kunnen worden of op zijn minst verminderd kunnen worden. 

Vóór de portering

Voordat de nummerportering kan worden ingevuld zijn er een aantal puntjes die nagekeken moeten worden. Sommige zaken kan je zien op de factuur van de huidige provider en voor sommige zal er contact met de huidige provider moeten opgenomen worden. Een kleine opsomming van wat er zeker even gecontroleerd moeten worden:

  • Zijn er nog andere nummers in het bezit van de klant?
  • Zijn er diensten verbonden aan de nummers?
  • Welke nummers moeten er geporteerd worden?
  • Welke nummers moeten er niet geporteerd worden?

Zijn er nog andere nummers in het bezit van de klant?

Meestal zijn er nog nummers actief bij de klant die je niet altijd kan vinden op de factuur. Eens je weet welke nummers er nog actief zijn voor de klant kan je in samenspraak met de klant beslissen of dat deze nummers mee mogen geporteerd worden of niet.

Het kan zijn dat er op de factuur maar 1 nummer staat maar dat de klant een reeks heeft van 10 nummers (bijvoorbeeld een DDI-10 reeks: 025805050 tot 025805059). Het is perfect mogelijk dat de klant geen weet heeft van deze nummers. Voor elke portering kan je dus best altijd even contact opnemen met de huidige provider om te zien welke nummers allemaal in het bezit zijn van de klant.

Zijn er diensten verbonden aan de nummers?

Soms koppelen providers diensten (tv, internet, …) aan telefoonnummers. Dit wil zeggen dat als het nummer toch mee geporteerd wordt dat die diensten automatisch stopgezet worden bij de huidige provider.

Controleer of bespreek duidelijk met de klant welke diensten buiten telefonie bij de huidige provider worden afgenomen en vraag enkel de portering van de telefoonnummers aan. De diensten kunnen dan bij de huidige provider behouden blijven. Laat de klant dit voor alle zekerheid ook even melden aan deze provider.

Fonzer kan voor het verlies van diensten (tv, internet, …) door een nummerportering niet verantwoordelijk gesteld worden.

Welke nummers moeten er geporteerd worden?

De klant gebruikt vaak maar enkele nummers van de nummers die hij in zijn bezit heeft. Bespreek welke nummers de klant graag wil blijven gebruiken.

Het is wel aangeraden alle telefoonnummers te porteren want als u bepaalde nummers wil laten staan bij de huidige provider dan kan het zijn dat de porteringsaanvraag langer duurt dan normaal of zelfs gewoon geweigerd zal worden. Je kan dan na de portering de nummers, die de klant niet meer wenst te behouden, laten opzeggen.

Reeksen zoals DDI-10 en DDI100 kunnen niet gesplitst worden.

Welke nummers moeten er niet geporteerd worden?

Het kan zijn dat de klant ervoor kiest om bepaalde nummers toch niet mee te porteren. Het kan ook zijn dat bepaalde nummers niet geporteerd mogen/kunnen worden. Alarmlijnen, liftlijnen of noodlijnen worden best niet geporteerd naar Fonzer omdat de telefonie afhankelijk is van internetverbinding. Als de stroom of het internet zou uitvallen zullen deze lijnen niet werken. Bij wet mag dit trouwens niet, hier is wat grijze zone rond maar wij raden aan het niet te doen.

Als de klant toch beslist om bepaalde nummers niet te porteren dan kan het zijn dat de portering vertraging oploopt. 

Reeksen zoals DDI-10 en DDI100 kunnen niet gesplitst worden.

Aanvragen van de portering en status updates

Je kan in MyFonzer (myfonzer.comonmiddellijk via de Offerte of via het menu Portering de porteringsdatum aanvragen. De verliezende provider heeft wettelijk gezien 10 werkdagen de tijd om deze portering te beantwoorden maw de vroegste datum van de gewenste portering zal altijd 10 werkdagen in de toekomst zijn.



Via het menu Portering kan je de status opvolgen. Je krijgt ook een mail indien ze geweigerd of goedgekeurd werd. Je vindt onderaan het detail van de portering bij Statuswijzigingen het verloop met eventueel vermelding van de reden van de weigering. 

Zie ook: https://support.fonzer.com/portal/nl/kb/articles/portering-statussen-en-opvolging


Indien de portering goedgekeurd is

De portering kan doorgaan tot 9 werkdagen na de goedgekeurde porteringsdatum, tussen 09u en 15u. U krijgt een mail met daarin een link om de portering via myfonzer.com te starten.

Indien de portering afgekeurd is

U krijgt van ons een status update met daarin de reden van afkeuring. Hierin zullen meestal ook instructies staan om de juiste gegevens te corrigeren of op te vragen bij de huidige provider.

De portering zelf

Een nummerportering kan doorgaan tussen 09:00 en 15:00 tijdens weekdagen. Een overdracht van nummers of een nummer mag wettelijk gezien maar 2 uur maximum in beslag nemen. Dit wil zeggen dat de klant maximum (tijdens de overdracht) 2 uur onbereikbaar is, dit is vaak veel korter. Deze 2 uur is enkel geldig bij gewone porteringen, bij gecompliceerde porteringen heeft de verliezende operator 24 uur om de portering te voltooien.

Issues na de overdracht

Na een portering zijn er enkele issues die kunnen voorvallen: klant heeft geen Internet of TV meer, klant is (gedeeltelijk) niet bereikbaar, ...

Als de klant geen Internet meer heeft dan is er een nummer overgedragen waaraan de dienst Internet gekoppeld is. Dit probleem is enkel op te lossen met de verliezende provider. Zij zullen voorstellen om iemand langs te sturen om het probleem op te lossen en stellen een nieuw abonnement voor. In veel gevallen is dit overbodig en kunnen ze alles van op afstand doen.

Als de klant niet bereikbaar is van 1 of meerdere providers dan zijn er 2 opties.

Optie 1: de portering is nog niet voltooid.
Optie 2: er is een routeringsissue. Dit wil zeggen dat de verliezende provider zijn werk niet goed gedaan heeft en de pointers niet richting COLT heeft gezet bij de andere providers. Dit kan in relatief snelle termijn opgelost worden als we 3 praktische voorbeelden hebben in deze vorm:
  • Het FROM number (wie heeft binnen gebeld)
  • Het TO number (naar welk nummer heeft de beller gebeld)
  • De DATUM
  • Het TIJDSTIP waarop men gebeld heeft

Zo kunnen wij wel redelijk snel het probleem aan COLT doorgeven en zij op hun beurt aan de verliezende provider.

In ieder geval; gelieve ons de problemen te melden en wij zullen een zo goed mogelijke oplossing voorstellen.

Indien er vragen zijn omtrent porteringen en hun procedures contacteer ons!

02/580.50.00

    • Related Articles

    • Portering - statussen en opvolging

      PORTERING STATUS to process en in progress: te behandelen Het porteringsdocument wordt ingediend door Fonzer aan de operator. Eens ingediend, verandert de status van “to process” naar “in progress”. Het porteringsdocument is ingediend bij de ...
    • Offerte aanmaken, goedkeuringsflow & aanvraag portering

      Een offerte aanmaken Stap 1: Algemene gegevens Selecteer een bestaand bedrijf of kies om een nieuw bedrijf of klant te creëren. Vul het BTW nummer in en de gegevens worden automatisch opgehaald. Je kan ook de details manueel invoeren. Contact ...
    • Hoe een portering afroepen of maw de definitieve overdracht starten

      Je kan porteringen afroepen op 2 manieren: Via de mail die je ontvangt op de dag van de voorziene datum met hierin een knop/link: Portering afroepen Via myfonzer.com: 1) Ga naar het submenu "Porteringen" 2) Zoek de portering die je wilt afroepen en ...